Home     Artists     Contact
 
 
 

Download text in Dutch or French
Reviews

 
ANIMA ETERNA
& JOS VAN IMMERSEEL


  © Alex Vanhee

Het ensemble Anima Eterna Brugge laat zich niet in een traditionele muzikale categorie onderbrengen. Anima Eterna Brugge is al lang geen gespecialiseerd ensemble meer. Toch is het evenmin een traditioneel symfonieorkest. Bij zijn oprichting in 1987 had het orkest een duidelijk doel voor ogen, namelijk de barokmuziek zo getrouw mogelijk weergeven, ondermeer door een aangepast instrumentarium.
Zonder af te wijken van hun opdracht om het muzikale erfgoed zo authentiek mogelijk weer te geven, ontsloten de musici van Anima Eterna Brugge samen met Jos van Immerseel een steeds breder repertoire. Na de oude muziek gingen ze aan het werk met de klassiek en de romantiek. Inmiddels speelt Anima werken als de Bolero van Ravel en behoort ook het werk van Francis Poulenc tot zijn repertoire. Met het repertoire groeide ook het aantal medewerkers. Naargelang de vereiste bezetting, kan het aantal musici voor een project variëren tussen zeven en meer dan tachtig. Naast een vaste kern maken ongeveer 250 musici deel uit van het orkest. Zij worden uitgenodigd omwille van hun specialisatie in een periode of omwille van het instrumentarium dat zij beheersen.

Anima Eterna Brugge is een projectorkest. De musici komen een zestal keer per jaar samen voor de repetitie, uitvoeringen en eventueel opnamen van de zorgvuldig samengestelde concertprogramma's. Het uitgangspunt bij elk project is de bedoelingen van de componist te achterhalen en de uitvoering daarop te baseren. In de praktijk wil dit zeggen dat de musici tijdens repetities vaak vanzelfsprekende manieren van musiceren herbekijken en ze zo nodig achter zich laten.
De eerste etappe van een project is het vinden van de meest authentieke partituur. Eens het juiste materiaal werd opgespoord, gaat Anima op basis daarvan op zoek naar het juiste instrumentarium, de juiste bezetting en de beste speelwijze. In dit proces speelt de muziekwetenschap een grote rol. Door zijn grondige en eigenzinnige werkwijze brengt Anima Eterna Brugge vertolkingen die vaak verbazen en meteen overtuigen, die sommige luisteraars misschien wel eens ergeren maar die nooit onverschillig laten of vervelen.

Anima Eterna Brugge heeft talrijke cd's opgenomen bij verschillende labels. Sinds 2002 worden de uitvoeringen van Anima Eterna Brugge exclusief uitgebracht bij Zig Zag Territoires, een label gevestigd in Parijs. Totnogtoe verschenen 20 opnamen bij Zig Zag. De opnamen van het orkest krijgen veelal lovende kritiek en worden regelmatig onderscheiden met internationale prijzen.
In 2002 opende het Concertgebouw Brugge; een jaar later werd Anima Eterna het residentieorkest van deze uitzonderlijke concertzaal. Anima Eterna Brugge is verder ook een vaste muzikale partner van de Opera de Dijon.

Jos van Immerseel

Pianist en dirigent Jos van Immerseel is een van de grote namen binnen de historische uitvoeringspraktijk. Hij studeerde orgel, piano en klavecimbel aan het Conservatorium van Antwerpen, zijn geboortestad. Jos van Immerseel begon zijn muzikale loopbaan als pianist en klavecinist. Zijn uitvoeringen en opnamen met historische instrumenten droegen bij tot de internationale erkenning die hij vandaag nog geniet.

In 1987 richtte hij Anima Eterna op, het orkest dat hij nog steeds leidt en dat inmiddels werd herdoopt tot Anima Eterna Brugge. Dankzij de musici van het ensemble vond Jos van Immerseel een stem om uitdrukking te geven aan zijn ideeën over muzikale interpretatie.
Als pianist noch als dirigent liet hij zich beperken tot de muziek uit de barok, die doorgaans automatisch met de historische uitvoeringspraktijk wordt geassocieerd. Samen met zijn orkest ontsloot hij een steeds jonger repertoire. Vandaag spelen Jos van Immerseel en Anima Eterna Brugge niet alleen stukken uit de Weense klassiek, maar ook werken van het einde van de 19e eeuw tot met de vroege moderne tijd, waaronder Ravel, Debussy en Gershwin. Naast zijn werk als uitvoerend musicus en dirigent doet Jos van Immerseel aan intensief muziekwetenschappelijk onderzoek en integreert zijn bevindingen in zijn muzikale interpretaties.

Van groot belang voor zijn werk als musicus is zijn omvangrijke collectie historische piano's en klavecimbels. De verzameling staat hem toe voor elk project het juiste instrument te kiezen, wat vaak voor zeer mooie, verrassende uitvoeringen zorgt.
Jos van Immerseel legde zijn werk als solist, dirigent en begeleider vast in een indrukwekkend aantal opnamen, waaronder de integrale concerti voor pianoforte van Mozart en de symfonieën van Beethoven, die met talrijke internationale prijzen werden beloond.
Tot zijn huidige partners in kamermuziek horen mensen als Midori Seiler, Thomas Bauer, Sergei Istomin en Claire Chevallier.

Jos van Immerseel doceerde aan de conservatoria van o.a. Parijs, Bazel en Amsterdam en deelt zijn kennis vandaag regelmatig tijdens masterclasses en werkcolleges in Europa, de VS en Japan.
                                                                                                                          

NOV 2012

 

For further information please visit www. animaeterna.be